Eddie Obeng over

Improvisatie als éérste keuze

We leven in een turbulente wereld waar improvisatievaardigheden steeds belangrijker worden. We hebben nauwelijks tijd om een planning te maken, want voor we goed en wel die planning kunnen uitvoeren, kan de situatie alweer zijn veranderd. Improvisatie is een manier om deze turbulente wereld de baas te zijn. De organisatiekundige Eddie Obeng weet dit als geen ander uit te leggen in zijn TEDTalk.

Oke, maar hoe dan?

De drie basisregels van improviseren

Ben in het hier en nu

Dit betekent dat je écht aandacht hebt voor je omgeving, zodat je hier goed op kunt inspelen. Je bent niet bezig met het verleden of de angst voor de toekomst, maar let op wat er nu gebeurt. Bij deze vaardigheid hoort het dat je moet durven je planning los te laten en aandacht hebt voor elkaar. Improvisatie leert je actief te luisteren.

Durf fouten te maken

Doordat je je planning los laat moet je niet bang zijn voor het onbekende. Hierbij hoort het lef om dingen op een andere manier aan te pakken dan je altijd al doet. Het risico bestaat dat het dan anders gaat dan je had gedacht. Vermijd dit soort leermomenten niet, maar omarm ze. Improvisatie gaat over een groeimindset, terwijl angst voor het maken van fouten juist een vaste mindset is.

Positieve samenwerking: Zeg 'ja, én'

Improviseren doe je zelden alleen. Je werkt samen op een positieve manier door steeds iets toe te voegen aan het idee van de ander. Dit is een ja-én-mindset. Deze mindset staat tegenover een blokkerende of ja-maar-mindset. Door actief te luisteren en goed te observeren voeg je iets toe in gezamenlijk in kleine, goed te volgen stappen. Je bent op deze manier gezamenlijk iets aan het creëren.

En dat kun je leren?

De workshops

Deze drie basisvaardigheden kun je op een eenvoudige, luchtige en leuke manier leren. Er zijn verschillende workshopopties. 

Meer weten over de waarde van improvisatie?

Neem contact op

Naam*

Email*

Telefoonnummer

Uw bericht

*Dit veld is verplicht.